Je pátek, 6.8.2021 a já stojím na hřišti v Bosonohách, poslední den fotbalového kempu Juventusu Turín a já si říkám, jak je skvělé, že právě sem jsem se dostal jako trenér. Obrovský zážitek a nespočet zkušeností, které za ten týden vznikly. Nebýt toho, že jsem se odhodlal k velkému kroku, začít podnikat v realitách, možná bych tady ani nebyl. Dalo mi to totiž daleko více, než jsem si na začátku představoval.



O tom, jak jsem zvládl svůj první prodej, už jsem psal v jednom z dřívějších článků Jak jsem se prosekal prvním prodejem – doslova!, tentokrát bych se s vámi chtěl ale podělit o to, jak proběhl můj první rok v realitách, v podnikání sám na sebe, které začalo 1.8.2020. Udělat tento krok mě stálo spoustu přemýšlení, počítání a hledání odvahy. S odstupem roku můžu říct, že to byl krok správný! Nicméně průběh toho roku byl velmi náročný jak psychicky, tak i fyzicky. Ano, můžete si říct „jak je asi práce makléře náročná fyzicky?“, já vám to teď zkusím popsat. Pojďte nahlédnout na to, jak může takový rok makléře proběhnout.

Ano, všichni vám říkají, že to není jednoduché a že si vše musíte shánět sami. Což je nakonec pravda, ale i přesto si člověk říká, že to přece nemůže být tak náročné, že nemovitostí je všude plno – omyl! Nemovitostí sice plno je, ale abych vám to trochu osvětlil, mám tady jednoduchý příklad. Dejme tomu, že v Brně je 100 nabízených nemovitostí, 70 z nich už ale má jiný makléř, dalších 20 si chtějí lidi nabízet sami, na 5 kontaktů se nelze dovolat a zbývá posledních 5. Na ty poslední ale během pár minut volají makléři z celého Brna a vy musíte být ten, kdo zaujme nejvíc. Člověk si řekne, že to přece nic není, vzít telefon a zavolat. Opak je ale pravdou.

Mé první pronájmy (ten úplně první viz. foto)  mi dohodil teamleader Lukáš Peterek, za což mu budu neskonale vděčný až do konce svého života.  Ten chlap mi tady na začátku pomohl, a do teď pomáhá, kompletně se vším, co jsem potřeboval. Pokud někdo uvažujete o práci makléře, rozhodně si najděte kancelář, kde vám přidělí také někoho, kdo vás bude mít pod dohledem. Nejlépe u nás, přímo TADY! Máme i fitko a tak, fakt super tady. No každopádně, Lukáš mi pomáhal s pronájmy, které on nestíhal a já se aspoň měl na čem učit. Taky jsem díky tomu měl nějaký příjem, který sice nebyl vysoký, ale na přežití to stačilo, což bylo v tu chvíli důležité.



Jedna z nejtěžších věcí pro mě ze začátku byla, abych si uměl sám naplánovat celý den. Zdá se to jako banalita, ale když jeden den přijdete v 9 a v 10 nemáte co dělat, tak se cítíte hloupě. Zvlášť, když na druhý den naopak od 8 do 20:00 sedíte v kanceláři a doděláváte, co se dalo stihnout předchozí den. Takhle to bylo asi první 3 měsíce, spánku málo díky myšlenkám na to, co jsem zase zapomněl. Tady je ta , aspoň z části, fyzická náročnost. Do toho se samozřejmě míchají prohlídky (doporučuji mít k téhle práci auto), ze začátku si nemůžete vybírat, takže prohlídky děláte, kdy to vyhovuje zájemcům. Ráno přes půl Brna do kanceláře, za chvíli přes půl Brna na prohlídku, zpátky kancelář a zpátky prohlídka. V MHD jsem strávil půl dne, domů jsem jezdil i v 10 večer po celém dnu.  Fakt, než začnete makléřovat, sežeňte minimálně trabant, protože tohle se nedá dlouhodobě udržet.

Někdy v průběhu listopadu jsem přišel s nápadem, že spojíme příjemné s užitečným a vznikl z toho projekt Bonus pro Zbrojovku, což mi velmi pomohlo v rozšíření mého jména a profese mezi lidi. To se později vyplatilo, protože se mi díky tomu naskytl můj první prodej, který jsem si „sehnal“ sám.


práce u přípravek mi změnila život


Po novém roce se dařilo s pronájmy, i díky super firmě bylo možné pořídit si nové auto a vše začalo zapadat do těch správných kolejí. Člověk si po dalších a dalších školeních a zkušenostech začíná připadat lépe, získá více odborných znalostí a práce baví víc a víc. Najednou lidem zvládnete na prohlídce popovídat vše, co je potřeba o bytě vědět, aby se jim rozhodovalo co nejlépe. Ve firmě jsme začali šlapat také více do online světa, kde jsem dokonce dostal na starost vlastní projekt, který bylo potřeba rozjet a řídit.

Někdy hned začátkem ledna jsem získal kontakt na majitele nemovitosti, kteří dostavují 3 nové byty a do budoucna mají v plánu je prodávat. S oběma jsem se na nemovitosti potkal, pokecali jsme, s jedním z nich jsme zjistili, že máme spoustu společných věcí na fotbale jako trenéři, bylo to moc příjemné setkání. Následně jsme vytvořili cenový odhad bytů a dohodli se, že je spolu budeme prodávat. Jednalo se o úplný začátek stavby, tím pádem toho bylo spousta před námi. Nicméně pánům jsem byl připravený pomoci se vším. Vyřizování na úřadech, připojení elektřiny a zavedení nových přípojek, razítka, která byly potřeba. Trvalo to nějakou dobu ale povedlo se. Focení a natáčení jsme museli dát ale na dvakrát, poprvé nám totiž ještě nepřipojili elektřinu a byla tma, to fakt fotit nechcete :D. Podruhé jsme jeli připravení s reflektory a prodlužovačkami, to už dopadlo více než dobře! Natočeno, nafoceno, za týden prohlídky a 3 byty zarezervovány na prvním kole (někdy v průběhu června, jo, fakt to zabralo půl roku). Krásná práce a to i díky Lukášovi, ten fakt pomůže kdykoli se vším, toho člověka je potřeba si moc vážit :). Ale taky díky Pavlu Kinclovi, který to s námi zvládl natočit v ne úplně příznivých podmínkách, zařídil vybavení a opět z toho vyrobil naprosto famózní videoprohlídku. Pokud někdy něco budete chtít natočit, TADY koukněte jak to perfektně vychytal a ozvěte se mu! 🙂



Následoval také již zmíněný první prodej bytu na ulici Křídlovická v Brně. Paní majitelka mi volala, zhruba v polovině dubna, že dostala kontakt přes Zbrojovku a že by ráda odhad ceny a případný následný prodej. Odhad byl během pár dnů hotový a schválený, 2 dny na to už jsme točili videoprohlídku a za 10 dnů od prvního telefonátu byl byt v nabídce, pecka, úžasná rychlost! Během prvních ani ne 24 hodin v nabídce byl tak obrovský zájem, že první kolo prohlídek bylo zaplněno okamžitě a inzerát se stahoval. První prohlídka, prodáno, SUPER! Najednou to z vás spadne, obrovská úleva, že máte konečně něco prodáno. I díky velmi povedenému měsíci ne jen prodejem, jsem získal cenu za 3. místo v kategorii Makléř měsíce (Makléř junior).



Od té doby proběhlo několik dalších pronájmů, musel jsem to nasekat všechno co možná nejrychleji a v jednom měsíci, protože vyhlídky na léto pro mě byly velmi časově náročné. Zvládl jsem 3 fotbalové kempy, které jsou vždy od pondělí do pátku, od 8 – 17:00, to je pak těžký stíhat ještě reality. Prohlídky jsem teda dělal ve večerních hodinách a všechno musel dohánět. Byl to náročný měsíc plný přejíždění a pracování po nocích. Současně to byl ale krásný měsíc plný zážitků, zkušeností a celé to vrcholilo Fotbalovým kempem Juventusu Turín, kam jsem se dostal jako trenér. Obrovská radost, když jsem se to dozvěděl. Trenéři velkého, slavného, JUVENTUSU a já s nimi budu na kempu. Celý ten náročný rok se mi podařilo zakončit krásnou dovolenou v Římě! Skvělé město plné památek, kultury, a i přes pandemii celkem fajn lidí. 5 dnů bez telefonu, pouze s papírovou mapou. Bez MHD, jen pěšky. Přes 100 km nachozených za 5 dnů.



Celý uplynulý rok mi změnil život. Obrovsky mě ovlivnil v mém chování, v mém vystupování a v tom, že pokud něco chci, musím si za tím jít. Ten rok mě posunul obrovsky dopředu, ať už v životě jako makléře, tak v životě trenéra. Naučil jsem se, že je potřeba si někdy o věci prostě říct, pokud cítíte, že je to správně. Že na to máte.