Prodám byt - koupím dům! Jak správně vyřešit tuto návaznost?

Představte si, že bydlíte v bytě a chtěli byste si koupit větší domek se zahrádkou. Rádi byste se přestěhovali, ale nevíte zatím kam. Máte svoje vytipované lokality, kde by se vám líbilo, ale ne a ne najít ten správný domek. A když už nějaký najdete, je buď rezervovaný, nebo se majitel rozhodl, že ho prodá kupujícímu s hotovostí. Vy byste mu ale přece také zaplatili, jen co prodáte svůj byt.

Tak co tedy teď? Můžu mu ty peníze slíbit? Zvládnu to tak rychle prodat? A zvládnu to prodat za dostatečně vysokou cenu?

To všechno a mnohem více, jsou dotazy, které si každý v této situaci musí klást. Pojďme se tedy spolu podívat na to, jak celou tuhle situaci vyřešit.

Představte si to na chvíli také z druhé strany: “Dobrý den, rádi bychom koupili váš dům. Zaplatíme vám, jen co prodáme náš byt. A mohli bychom se prosím nastěhovat už po podepsání rezervace, abychom mohli náš byt co nejrychleji prodat?”. Přistoupili byste na to? Pojďme se podívat na varianty, které by mohly být výhodnější pro obě strany!

Řešení první – nájem

Finančně nejvýhodnějším řešením je odstěhovat se na nějakou dobu do pronajaté nemovitosti. Svoji prázdnou, uklizenou a nádherně nachystanou nemovitost prodáte díky HOME STAGINGU lépe, než pokud v ní při prodeji bydlíte. Navíc máte kde bydlet, takže v klidu můžete vybírat nový dům či byt. K tomu všemu máte k dispozici hotovost z prodeje, a tak je vaše pozice při nákupu velmi dobrá. Předběhnete všechny zájemce, kteří chtějí nákup nemovitosti financovat hypotékou. Nevýhodou je dvojí stěhování. V případě, že máte svůj byt zatížený hypotékou, kupující ji při převodu vyplatí. Tak se nemůže stát, že byste museli splácet hypotéční úvěr a ještě k tomu platit pronájem.

Řešení druhé – krátkodobá hypotéka

Jednoduše zastavíte stávající nemovitost (pokud na ni již nevázne jiné zástavní právo) a tím pádem disponujete prostředky pro nákup nového bydlení. Místo dvojího stěhování jde vlastně o dvojí hypotéku. Nevýhodou je, že prodáváte svoji nemovitost za provozu, což je trošku nepohodlné. A hypotéka také samo sebou něco stojí. Za komfort toho, že se nemusíte dvakrát stěhovat, tedy zaplatíte nějaké ty úroky bance.

Řešení třetí – pohotovostní úvěr

S pohotovostním úvěrem můžete vybírat svou vysněnou nemovitost až tři roky. V případě koupě bytu či domu jste tak pro prodávajícího partnerem s již zajištěným financováním. Při Pohotovostním úvěru garantují banky stávající sazbu, tzn. zůstane Vám zachována úroková sazba, i když se úroková sazba během roku zvýší. Pokud se sníží, sníží se i vaše úroková sazba. Výhodou Pohotovostního úvěru je, že Vám neuteče nemovitost. Majitel může upřednostňovat klienty, kteří už mají vše předjednáno. 

Řešení čtvrté – prodej investorovi

Tento model je možné použít, jen pokud je vaše nemovitost vhodná k pronájmu. Pak se dá prodat investorovi, který s vámi rád podepíše nájemní smlouvu a nechá vás v bytě bydlet, dokud si nenajdete nový domov. Je to pro něj výhodné. Nemusí shánět nájemníka a běží mu hned příjem. Ale každá nemovitost bohužel na pronájem vhodná není. I v tomto případě platí, pokud máte svůj byt zatížený hypotékou, investor ji při převodu vyplatí. Tak se nemůže stát, že byste museli splácet hypotéční úvěr a ještě k tomu platit pronájem.

Řeším podobnou situaci