Výše cen pronájmů po začátku roku 2022 v Brně

 

Současný realitní trh je poměrně zajímavé téma. Situace, která momentálně panuje, nenahrává tomu, aby to bylo jednoduché. Co vás tedy čeká? Objasníme si, kolik je v Brně momentálně nabídek, jaká je poptávka a co poptávající klienty „trápí“. V neposlední řadě i to, co vše má na současné ceny nájmů vliv.

Aby se nám v tom vše lépe orientovalo, jako příklad v tomto článku budu uvádět standardní byt 2+KK.

Brno je lokalita kam se stěhují velké firmy, je zde spousta pracovních míst,  škol, jak středních tak vysokých. I díky tomu se Brno stále rozrůstá, stále přichází noví lidi a hledají bydlení.Po pandemii se lidi do Brna již vrací a vypadá to, že se začíná vracet vše k běžnému životu. Právě teď, v tuto chvíli kdy článek píšu, je pouze na serveru sreality.cz 149 bytů o dispozici 2+kk v Brně. Pokud vezmeme v potaz i jiné realitní servery, myslím, že se můžeme dostat k číslu skoro až 300 bytů.

 

Co vše tedy cenu ovlivní?

Vzájemná konkurence těchto bytů je pro pronajímatele velký oříšek. Vždyť jenom na ulici Bezručova jich najdete hned 12. Na vedlejší ulici najdeme 2, na další ulici 3. Na nedostatek bytů si v Brně momentálně opravdu nelze stěžovat, spíše naopak. Počty volných bytů neustále narůstají. Začíná to vypadat, že

Nabídka převyšuje poptávku, což v současné chvíli může  znamenat to, že zájemci mají čas si byty vybírat. Nejde už jen tedy o to, zda je dobrá lokalita a byt hezký. Zájemci opět začínají vybírat i dle cenové dostupnosti.

Soused to má za 14, já chci minimálně stejně! Ale nenechte se zmást! To, že stejný byt má soused pronajmutý za 14 000,- měsíčně, ještě neznamená, že současná situace dovoluje pronajmout váš byt za stejnou výši nájemného. Ovlivňuje to nespočet faktorů jako jsou vybavení bytu, vzhled, nové spotřebiče apod. 

Pokud vás zajímá, za jakou výši nájemného by se mohl v současné chvíli pronajmout váš byt, neváhejte mě kontaktovat! 🙂

VYVOJ CEN 2022

Jak tedy nastavit správnou cenu? Momentálně otázka, kterou si pokládám každý den. Co je správná cesta, kterou uspokojit nabídku a i poptávku? Bytů lehce přibývá díky nemovitostem jako investice, současně zde vznikají další a další developerské projekty, které počty bytů budou zvyšovat.

Pohled drtivé většiny pronajímatelů je jasný, pronajmout byt za co možná nejlepší cenu. Pojďme tedy vzít ten stejný byt s „pouze“ tisícikorunovým rozdílem měsíčně.  Ano, většina z vás si může říct, že to je značný rozdíl. Ukážu vám ale, že ne vždy tomu tak musí být.

Ve stejný okamžik se na trh dostanou 2 stejné byty. Každý majitel ale přemýšlí trochu jinak a cena je tedy o 1000,- rozdílná. Oba dva byty se inzerují s tím, že je možnost se nastěhovat hned od 1. dne následujícího měsíce a smlouva se uzavírá na 1 kalendářní rok..

Byt číslo 1 se začal inzerovat, má hezkou cenu, ozvalo se několik zájemců, většina z nich se dostala na prohlídku a byt se podařilo pronajmout hned v prvním kole. Výpočty v tomto případě jsou velmi jednoduché.

Byt číslo 2 se začal inzerovat, díky konkurenci jiného bytu se však neozvalo tolik lidí. Reakce byla slabší a na prohlídku se nepřihlásil skoro nikdo a kdo tam byl, zjistil, že se přeci jenom dá najít podobný, ale v jiné cenové relaci. Byt zůstává neobsazen. Konkurence je stále, cena ale zůstává stejná. Utekl týden, dva a vážný zájemce stále není. Majitel je již netrpělivý, cenu stále nesnižuje. V tento moment mu už ale uteklo 14 000,- tím, že byt je prázdný. Koncem tohoto měsíce se ozval zájemce, tentokrát vážnější, může se ale nastěhovat až v polovině 2 měsíce od inzerce, což znamená že zaplatí jen polovinu, tedy 7 000,-. Byt je tedy obsazen, a za vyšší cenu, ano!

Vážně je tedy potřeba mít v každém případě vysokou cenu? Nebo jsou to jednoduché počty, které si dokážeme dát dohromady? Chci čekat dlouho a přijít tím o peníze, nebo raději slevím ze své představy a získám kvalitní nájemce?

 

Samozřejmě, můžete namítat, že byt pronajímáte na déle než jeden rok. Věděli jste ale, že máte ze zákona nárok na navyšování měsíčního nájemného, v některých případech až o 20%?