Vláda schválila příspěvek těm, co ubytovali Ukrajince.

Pokud jste u sebe doma, nebo třeba ve vašem nájemním bytě, ubytovali Ukrajince, tak je tohle pro vás příjemná informace. Vláda totiž od 11.4.2022 schválila finanční příspěvěk, o který si můžete zažádat.

Příspěvěk, který můžete získat, může být do výše až 12 000,- za měsíc. Má to však několik bodů a podmínek, které musíte dodržet. Současně lze o příspěvek za ubytované Ukrajince požádat pouze online, díky elektronické identitě občana. 

Další z výhod je, že dle serveru podnikatel.cz „Příspěvek navíc není jedinou podporou, kterou budou moct lidé pomáhající Ukrajině využít. Na třetí čtení čeká ve Sněmovně novela zákona o daních z příjmů, která zavádí možnost odpočítat z daní dary Ukrajině. Norma umožní daňově uplatnit dary poskytnuté v roce 2022 nejen českým pořadatelům sbírek, ale i přímo Ukrajině (např. prostřednictvím ukrajinského velvyslanectví), jejím územně-správním celkům a právnickým nebo fyzickým osobám, jejichž sídlo nebo bydliště se nachází na území státu Ukrajina, pokud budou splněny podmínky příjemce a účelu, za který lze od základu daně odečítat bezúplatná plnění.

ubytování ukrajina
podminky
Jaké jsou tedy podmínky?

Kdo si otevřel předchozí odkaz, tak už tuší, co to vše obnáší, pojďme si to ale shrnout společně i zde. Žádost je online a zatím „pouze“ v pilotním režimu, nicméně vše zatím funguje bez jakýchkoli problémů a formulář naleznete přímo tady. 

Ve formuláři je potřeba vyplnit  základní informace jako jméno, datum narození atd. Dále číslo pasu a číslo vízového štítku, pokud bylo vydáno. Vyplňuje se i doba poskytnutého ubytování, která musí činit alespoň 16 po sobě jdoucích kalendářních dní v rámci jednoho měsíce. 

Ubytovaným osobám musíte zajišťovat odpovídající prostor, místo pro přípravu jídla, koupelnu a WC, a přístup k pitné vodě. 

Podmínek je samozřejmě více, nejsou ovšem nijak složité, pouze je potřeba vše důkladně vyplnit. Požádat se také dá o proplacení příspěvku zpětně za měsíc Březen. No a pro ty z vás, co by stále potřebovali s něčím pomoci, neváhejte mě kontaktovat, rád poskytnu informace a pomocnou ruku