Jak připravit nemovitost k prodeji

Správná příprava nemovitosti na prodej může výrazně zvýšit její atraktivitu a přilákat více potenciálních zájemců. Jednou z nejúčinnějších metod, jak toho dosáhnout, je home staging. Tento postup zahrnuje strategické úpravy a aranžování interiéru, které pomáhají zvýraznit přednosti nemovitosti a oslovit širší publikum. V tomto článku vám ukážeme, jak využít home staging k tomu, abyste dosáhli co nejlepší ceny za vaši nemovitost.

  • Co je home staging?
    Home staging je metoda profesionální úpravy interiéru s cílem zvýšit atraktivitu nemovitosti. Tento přístup pomáhá zájemcům představit si, jak by mohli prostor využít, a vytváří příjemnou a vřelou atmosféru, která kupce přitahuje.

  • Výhody home stagingu pro prodej nemovitosti
    Mezi hlavní výhody patří rychlejší prodej a často i vyšší prodejní cena. Když je nemovitost dobře prezentovaná, kupci jsou ochotnější o ní jednat a mohou být ochotni zaplatit více, pokud vidí její plný potenciál.

  • Tipy na úspěšný home staging

    • Úklid a odstranění osobních věcí: Je důležité, aby prostor působil čistě a neutrálně. Kupci se tak mohou lépe soustředit na samotnou nemovitost než na osobní předměty původních majitelů.
    • Světlo a prostor: Zajistěte, aby byly všechny místnosti dobře osvětlené a působily vzdušně. Otevřete žaluzie a závěsy, přidejte lampy a odstraňte přebytečný nábytek.
    • Neutrální barvy: Malování místností do světlých, neutrálních barev může celý prostor projasnit a zpříjemnit.
  • Kdy se vyplatí investovat do home stagingu?
    Home staging se obzvláště vyplatí u nemovitostí, které jsou dlouho na trhu bez zájmu nebo u nemovitostí, které vyžadují rekonstrukci. Pomáhá také u luxusních nemovitostí, kde je každý detail klíčový.

  • Profesionální home staging versus vlastní úpravy
    Pro náročnější nemovitosti nebo pro ty, kdo chtějí dosáhnout co nejlepšího výsledku, se vyplatí najmout profesionálního designéra. Pro jednodušší případy mohou vlastní úpravy a základní staging přinést dobré výsledky za nižší náklady.

  • Jak home staging ovlivní hodnotu nemovitosti?
    Home staging může výrazně zvýšit hodnotu nemovitosti. Kupci jsou ochotnější zaplatit více za nemovitost, která působí atraktivně, moderně a čistě. Je to investice, která se často několikanásobně vrátí.

  • Příprava na focení a prohlídky
    Jakmile je nemovitost správně zinscenovaná, je čas na profesionální fotografie. Dobré snímky jsou klíčem k úspěšné inzerci, protože první dojem potenciálního kupce často vzniká online.

Jak připravit jednotlivé pokoje

Kuchyně je klíčovou částí domácnosti a často rozhoduje o tom, jak kupující vnímá potenciální náklady na renovaci. Proto ji prezentujte co nejlépe. Uklidněte spotřebiče, zejména ty starší nebo odlišných barev, a uschovejte čisticí prostředky a osobní věci. Lesklé plochy, jako jsou nové spotřebiče, důkladně vyleštěte. Příjemnou atmosféru navodí miska s ovocem nebo květiny na stole.

malešovice

Obývací pokoj by měl působit reprezentativně a zároveň pohodlně. Ukliďte všechny časopisy, noviny a upravte polštáře a deky. Vyberte jen několik dekorativních předmětů, například mísu nebo vázu s květinami, a zbytek odstraňte, aby místnost nepůsobila přeplněně. Květiny by měly být svěží, a viditelné kabely od televize a elektroniky ukryté.

Ložnice by měla vyvolávat pocit klidu a útulnosti. Podobně jako u obývacího pokoje doporučujeme zvolit jednoduché a kvalitní povlečení bez výrazných vzorů. Postel by měla být pečlivě ustlaná, protože je ústředním bodem místnosti. Veškeré oblečení a osobní věci schovejte do skříní. V dětském pokoji se snažte uklidit co nejvíce hraček. Doporučujeme také uspořádat obsah skříní, protože někteří zájemci do nich mohou během prohlídky nahlédnout, zejména pokud máte vestavěné skříně.

V koupelně by měla být klíčová čistota a jednoduchost. Představte si koupelnu v hotelu – právě takový dojem chcete na potenciální kupce udělat. Schovejte všechny osobní věci, jako jsou kartáčky na zuby, mýdla, šampony, žiletky či hřebeny z viditelných ploch. Ukliďte koš na prádlo, sklopte poklop toalety a odstraňte toaletní papír. Pokud máte prostor, naaranžujte čisté ručníky pro navození příjemné atmosféry. Nezapomeňte zkontrolovat spáry mezi dlaždicemi a důkladně vyleštěte všechny lesklé povrchy a zrcadla, aby vše působilo upraveně a čistě.

Vstup do předsíně je to první, co zájemce uvidí. I zde je nutné nepodcenit přípravu prostoru. Ukliďte všechny bundy a boty do skříní a botníků. Pokud máte domácí mazlíčky, schovejte případný pelíšek, záchůdek a vodítka z chodby do bezpečí skříňky.

Pokud k vaší nemovitosti náleží zahrada, garáž, sklep či dílna, je důležité zkontrolovat i jejich stav. Technické prostory je dobré co nejvíce uvolnit a uklidit – čím více volného místa, tím lepší dojem. Z garáže odstraňte auto a u elektrických vrat zkontrolujte jejich funkčnost a osvětlení. Na zahradě posekejte trávník, zrevidujte stav rostlin a naaranžujte zahradní nábytek. Pokud máte bazén, rozhodněte se, zda jej představit zazimovaný, nebo odkrytý – v obou případech je třeba dbát na jeho vzhled.

Virtuální home staging

Po profesionálním nafocení nemovitosti je možné v postprodukci přidat do fotografií nábytek a další prvky, které pomohou zájemcům lépe si představit, jak bude prostor vypadat po zařízeném dokončení. Tato služba je rychlá, cenově dostupná a velmi účinná, zejména při prodeji nezařízených nebo nedokončených nemovitostí, kde vizuální podoba může rozhodujícím způsobem ovlivnit zájem kupujících.

Jak připravit nemovitost k prodeji

Zima se blíží a pokud vlastníte chatu, je nezbytné ji správně připravit na chladné měsíce. Zazimování chaty není jen o zabránění škod způsobených mrazem, ale také o ochraně vaší investice a zajištění toho, aby chata zůstala připravená na příští sezónu. V následujícím článku vám představíme konkrétní kroky, jak na to, a na co byste neměli zapomenout.

Read More »
Jak zazimovat chatu

Jak zazimovat chatu před zimou

Zima se blíží a pokud vlastníte chatu, je nezbytné ji správně připravit na chladné měsíce. Zazimování chaty není jen o zabránění škod způsobených mrazem, ale také o ochraně vaší investice a zajištění toho, aby chata zůstala připravená na příští sezónu. V následujícím článku vám představíme konkrétní kroky, jak na to, a na co byste neměli zapomenout.

Read More »
Najdete mě na sítích!