Nechci RK - aneb fenomén doby

Troufnu si říct, že téměř 70% inzerátů má v dnešní době prosbu s tím, aby prodávající nekontaktoval nikdo z RK. Chápu, že pro některé lidi může být příjemnější to, že si vše řeší sami. Někdo může mít také ne moc hezkou zkušenost s makléři, to už ale snad pomalu mizí. Kde tedy vzniká ta nedůvěra v realitní společnosti? Podívejme se na zoubek tomu, co je hlavním tématem – „Nechci RK – aneb fenomén doby.

Někomu z vás se to možná zdát nemusí, protože jste s tím nikdy nepřišli do kontaktu. Práce makléře je však mnohem více, než jen prohlídky a následné provize. 

Já osobně se vždy snažím řídit celý prodej od začátku do konce, tak, aby prodávající i kupující měli co nejméně starostí. A nebývá toho málo, je potřeba sehnat dokmentace k nemovitosti, u domů na stavebním úřadě zjistit, co vše se dá s nemovitostí dělat.  Dost často také zástavy na nemovitostech, právní služby, přepisy energií, vyřizování na Katastru nemovitostí a spoustu dalšího. 

Není to proces na týden, spíše možná měsíc, v horších případech i například půl roku práce s nemovitostí. Jste na to připraveni?

Myslíte, že makléř to má jednoduché?

Důležitá věc při práci makléře je, že si každý musí získat nemovitost, kterou může nabízet, sám. Jak to udělá, je čistě jen na něm. I proto, když někdo začne prodávat nemovitost samostatně, často mu volá spousta makléřů a nabízí své služby. 

Rozumím, že spoustě lidí se to nelíbí a tím pádem se v inzerátu objevují popisky jako – „RK NEVOLAT, Nechci spolupráci s RK, prosím bez RK apod.“.

Je to ale opravdu ta správná cesta a co vás čeká? Pravděpodobně můžou nastat 2 situace, které si pojďme přiblížit.

Budete na ně mít dostatek času a energie? 

Situace č. 1

Podařilo se vám cenu nemovitosti nastavit správně i bez pomoci makléře. Což je ale zhruba 10% celého procesu. Po vložení inzerátu do nabídky máte najednou 15 telefonátů za den. 

Všichni zájemci se budou ptát vesměs na to stejné a vy to pořád dokola a dokola vysvětlujete. 

Většina zájemců to bude chtít vidět, super! Jenže Novákovi můžou přijít v pondělí v 10, Sousedovi můžou přijít ve středu v 16, do toho Hluční můžou přijít pouze v úterý mezi 12-14. Najednou místo prodeje řešíte to, že musíte udělat 15 prohlídek, každá v jiný den a čas. 

Začínáte se v tom ztrácet, mezitím volá dalších několik lidí a vy už odmítáte. No jo, ale po prvních prohlídkách většina zájemců zjistí něco, co se v telefonu nezmínilo a zájem nemají. Tak jedeme na novo, inzerát, X hovorů za den atd. 

Zájemci smlouvají, každý navrhuje svoji cenu, vy se musíte začít se všemi o tom bavit, hledat nejvhodnější kupce, ale jak je poznáte? Nebudou problémy? Opravdu ty finance mají? Které vlastně ty zájemce a podle čeho vybrat?

Následují právní věci, odhady pro banku a smlouvy, Katastr nemovitostí, úschova kupní ceny.

V jaké časovém horizontu se vše vyřeší? Nezapomněli jste některé dokumenty předat na patřičné místo?

Situace č.2

Bohužel se vám nepovedlo nastavit správně cenu nemovitosti. V případě že bude příliš nízká se může stát, že vám bude od rána do večera nepřetržitě zvonit telefon a vy nebudete vědět, kam skočit dříve. 

Nesčetně moc prohlídek, nesčetně zájemců, nesčetně mnoho jiných cenových nabídek. Jak zjistíte, koho vybrat? Který zájemce je nejvhodnější? Proběhne vše jak má? Tady nastává opět kolotoč právních a bankovních služeb stejných předchozí situaci.

V případě že jste cenu nemovitosti nastavili příliš vysokou, přijde pravý opak. Nikdo vám nevolá, nemovitost inzerujete již několik dnů, dokonce týdnů a stále nic. Najednou řešíte co se děje, co je na domě špatně? Popsali jste vše správně v inzerátu? Je to špatná lokalita? Nebo je snad cena vysoká?

No, i v tomhle případě vzniká velká spousta otázek a starostí, které budou opět velmi časově náročné. 

Stále raději sami, nebo spíše s odborníkem?

Ano, je potřeba si přiznat, že práce realitního makléře si v dnešní době díky minulosti nejspíše nese ne úplně perfektní pověst. Prodáváte svoji nemovitost, která pro vás má vždy určitou morální hodnotu. Neradi byste, aby vás někdo „napálil“.  Jste si ale opravdu jistí, že vše uděláte správně? Realitní makléř je odborník, který zná svou práci tak, jako každý jiný. 

Já osobně jsem praktický člověk a většinou nemám rád přirovnávání odlišných věcí k sobě. Řekněme si ale otevřeně, když budu chtít zhubnout a budu držet dietu, může se to zdát snadné, co když ale vašemu tělu nebude vyhovovat to, co jste si vymysleli? Bude vás to trápit a nebudete si jistí, co je špatně, není i v tomto případě lepší se zeptat někoho, kdo se danou problematikou živí?

„RK NEVOLAT, Nechci spolupráci s RK, prosím bez RK“ – je to opravdu ta správná cesta? Nebo je lepší si vybrat z několika makléřů toho správného a jen sledovat práci, kterou pro vás odvede? Svým klientům jsem nikdy neříkal, ať si určitě vyberou mě. Vždycky říkám jen to, ať si vyberou toho, s kým se jim jedná nejlépe. Ať tak či onak, na spolupráci je vždy nejdůležitější to, aby byla všem stranám příjemná! 🙂 

PS: V USA je dokonce při prodeji nemovitosti uzákoněno využít realitní kancelář. Opravdu jsou tedy všichni makléři špatní, nebo je to jen o výběru? Výběr správného makléře nám možná zabere 1 den, ale ušetří několik týdnů starostí.

A co když je to vaše Poslední šance prodat nemovitost za vyšší cenu? Tak co, setkáme se ještě dnes a zjistíme, jestli by nám společná spolupráce vyhovovala? a můžeme se o tomto fenoménu spolu pobavit

Klidně mi napište třeba jen na facebook 🙂 a můžeme se o tomto fenoménu spolu pobavit.

Chcete ušetřit čas?

Svěřte prodej vaší nemovitosti odborníkovi

Získejte odhad zdarma