Kauce v pronájmu a její úročení

Většina z nás se pravděpodobně setkala s bydlením v pronájmu. Ať samostatně, nebo s někým, ale v podobné situaci jsme se objevili. Úročení kauce je ale věc, o které většina nájemníků nemá tušení, bohužel, ani pronajímatelé o tomto nemají potuchy.

O tom, kdo platí které opravy v pronájmu, jsme si říkali v jednom z předchozích článků. Nyní si ale pojďme objasnit to, zda máte nárok na úročení kauce a v jaké výši by úrok měl být.

 
Předchozí články
Kauce v pronájmu

Je jasné, že když jdete do pronájmu, v 99% případů po vás bude chtít pronajímatel kauci (jistotu), která se skládá při podpisu smlouvy. Ta se využívá na případné opravy, či třeba dlužné nájemné apod. Její výše není nijak definována, maximum je však trojnásobek čistého měsíčního nájemného. A jelikož tato částka může u pronajímatele „ležet“ i několik let, jako ochrana před inflací slouží právě její úročení.

Jaká může být výše úroků?

Kauci určitě nelze brát jako formu investice či nijak podobně. Pronajímatel však kauci může prakticky jakkoli v průběhu pronájmu využívat, za podmínky, že v případě ukončení pronájmu vám kauci vrátí.

Ideální je, pokud výši úroku máte definovanou přímo v nájemní smlouvě. Pokud úrok nijak definován nemáte, platí úroky v zákonné výši dle občanského zákoníku.

Poučky nám říkají, že výše úroků by se měla odvíjet dle poskytovaných úvěrů. To však není jednoduché, jelikož se zde čísla velmi liší. Lepší je tedy přirovnání k úrokům z hypotečních úvěrů, které se pohybují okolo 5 % p.a. (údaj platný k datu vydání článku tj. květen 2022). Do hry však může také vstupovat bonita nájemce a celkové určení úroku není úplně jednoduché. Příklady, které lze využít pro výpočet výše úroku naleznete v tomto článku.

Kauci může pronajímatel využívat

Pro pronajímatele není povinnost, aby měl kauci uloženou na speciálním účtu, který nebude po dobu trvání nájemní smlouvy využívat. Povinnost má pouze k tomu, aby kauci vrátil v momentě ukončení nájemní smlouvy (s ohledem na případné opravy v průběhu). I z toho důvodu bylo určeno, že kauce bude podléhat úročení. V určitém slova smyslu se totiž jedná o „dočasnou půjčku“ majiteli.

Vyplacení úroků při vrácení kauce

Vrácení kauce by nejépe mělo proběhnout po kontrole bytu a po konečném vyúčtování energií tak, aby bylo jasné, že už nehrozí žádný nedoplatek, který by se mohl objevit. Další podmínky vrácení kauce mohou být samozřejmě předem specifikovány v nájemní smlouvě.

Pronajímatel má dle občanského zákoníku právo, aby z kauce bez souhlasů a potvrzení odečetl částku, která je dlužna buď přímo za nájemné, nebo třeba právě za energie. Samozřejmě, k tomuto všemu by měl mít pronajímatel jasná čísla, která jsou vidět ve vyúčtování.