Jak nejdříve prodat a poté koupit nemovitost.

Představte si, že sedíte ve svém bytě, 2+1 plném nábytku, kolem běhají děti a vy už nevíte, kam se schovat, nebo kam dát například další krabici s oblečením. V tom si řeknete „sakra, ten byt je mi malý“. Tak to je ten moment, kdy začíná Váš sen o novém bydlení. Co si naplánovat a jaké otázky si pokládat, se dozvíte krok po kroku níže.

Ne vždy je situace jednoduchá, na nemovitostech můžou váznou hypotéky či různá břemena, časově se vše může natáhnout a v ten moment je důležité udělat všechny kroky správně. Nechcete přece řešit to, že vámi prodaná nemovitost se již má předávat, ale ta koupená stále není k nastěhování.

Předchozí články

ČÍM TEDY ZAČÍT?

Kvalitně si vyhodnoťte situaci s odborníkem, který má přístup k datům z lokálního trhu s nemovitostmi a řekne Vám na základě těchto dat, za kolik prodáte, za kolik koupíte, jak dlouho vše bude trvat a jak na sebe navázat tok peněz a předání nemovitostí.

V těchto případech, tedy prodej jedné nemovitosti a koupě jiné, bývá velmi důležitá časová osa, která jasně definuje veškeré nutné náležitosti. V dnešní době velká většina lidi financuje právě prodejem nemovitosti či hypotečním úvěrem. To jsou situace, kdy se vše může protahovat až do několika měsíců.

Nezávaznou konzultaci realitní situace můžete využít právě u mě!

PÁR OBECNÝCH RAD
  • Vyčlenit si 2 měsíce na prodej Vaší nemovitosti.
  • Počítat s tím, že pokud si kupující bude brát úvěr, bude se doba od podpisu dohody o rezervaci po vyplacení kupní ceny pohybovat okolo 2,5 – 3 měsíce.
  • V době, kdy  naleznete kupující na Vaši nemovitost, a budete vědět přesné financování, začněte intenzivně hledat
  • Nastavte si delší termín na předání Vaší nemovitosti. Nejlépe nejpozději do 3 – 6 měsíců ode dne, kdy se kupující stane vlastníkem Vaší nemovitosti.
  • Celkem tak získáte 6 – 9 měsíců na nalezení vhodného bydlení a na prohlídkách budete mít přednost před ostatními zájemci, protože budete vědět od samého začátku, kdy budete mít peníze za prodej Vaší nemovitosti na účtu.
  • V případě, že by kupující financovali úvěrem, začínají splácet úvěr ode dne čerpání kupní ceny. Tedy nebudou moct v domě bydlet, budou splácet úvěr a do toho platit náklady spojené se svým současným bydlením. Tato situace se řeší tak, že jim např. z kupní ceny pokryjete náklady na splátku úvěru. Tím dosáhnete toho, že nebudete muset dělat mezistupeň v bydlení a budete mít klid na hledání nové nemovitosti.
Najdete mě na sítích!